maandag 5 maart 2012

E-rijden wordt weer makkelijker: Laadpunten elektrische auto‘s gaan dezelfde taal spreken


Elektrisch rijden wordt weer gemakkelijker, want laadpunten voor elektrische auto’s en de bijpassende software gaan dezelfde universele taal spreken. Daarvoor moet een internationale groep van deskundigen zorgen, gecoördineerd door de Nederlandse Stichting e-laad.

Vanaf januari zijn belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van het Open Charge Point Protocol (OCPP). Een platform OCPP moet er voor zorgen dat...





er een open internationale standaard komt waardoor afstemmingsproblemen worden voorkomen.

Het gaat daarbij om de communicatie tussen een oplaadpunt voor elektrische auto's en de backoffice systemen. Tussen deze systemen gaan berichten heen en weer over de status van het oplaadpunt, gegevens van de gebruiker en uiteindelijk ook over de transactie.

Het is de bedoeling van OCPP dat iedereen overal moet kunnen opladen, ook over landsgrenzen heen. Het moet daarbij ook niet uitmaken van welke leverancier de apparatuur komt. Ook moet online informatie kunnen worden uitgewisseld over de beschikbaarheid van oplaadpunten (storingen, bezet zijn) en in de toekomst voor het reserveren van oplaadpunten.

Meer dan 25 bedrijven hebben inmiddels voorstellen ingediend om het protocol te verbeteren. Tijdens een internationale workshop begin januari in Amsterdam werden deze Change Requests behandeld en al dan niet goedgekeurd. De goedgekeurde wijzigingen worden verwerkt in een nieuwe release van het protocol, die binnenkort online komt.

Al ruim tweehonderd geïnteresseerden uit de hele wereld hebben zich geregistreerd op het OCPP-forum. Daarop kan worden gediscussieerd over nieuwe ontwikkelingen, een testomgeving worden gecreëerd en ook het protocol zelf worden gedownload. Lid worden van OCPP is gratis en kan op www.ocppforum.net.


Publicatie datum: 01-03-2012 16:08
bron: www.cobouw.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten