vrijdag 23 december 2011

Google krijgt patent voor zelfsturende auto




Zoekgigant Google heeft in de Verenigde Staten patent gekregen op technologie die de zelfsturende auto weer wat dichterbij brengt.

Het gaat specifiek om technologie die de auto laat weten wanneer deze zelf mag gaan rijden en waar deze op dat moment is.
Hoewel de zelfrijdende auto technologisch gezien al mogelijk is, zijn diverse fabrikanten nog bezig met plooien gladstrijken.
Google heeft al een systeem ontwikkeld dat een auto zelf kan laten rijden, maar nu heeft het bedrijf ook patent gekregen op de technologie die de auto kan laten weten wanneer deze zelf de controle mag overnemen van de bestuurder en waar ‘ie zich op dat moment bevindt.
Garage
Volgens Google kan deze technologie ervoor zorgen dat de zelfrijdende auto bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor toeristenritten of om een kapotte auto zelfstandig naar een garage te laten rijden.

Het patent heeft betrekking op technologie die via twee sets sensoren aan de auto duidelijk kan maken waar deze is en waar deze heen moet. De eerste set identificeert een zogenoemde “landing strip” een specifieke plek waar een auto geparkeerd moet zijn voordat de technologie de regie over kan nemen.

Een tweede set sensoren bepaalt dan op welke strip de auto precies staat, aan de hand van een combinatie van GPS bepaling en voorgeprogrammeerde herkenningspunten zoals bomen en gebouwen.


Hoeveel gereden
Als de auto dit eenmaal weet en geprogrammeerd is om naar een bepaald punt toe te rijden, kan die zelfstandig zijn weg vinden, omdat 'ie niet alleen via GPS bepaling gestuurd wordt, maar ook bijhoudt hoe er gereden wordt en aan de hand van die data exacter kan bepalen wanneer er welke actie vereist is.

Om de menselijke bestuurder te laten weten waar de landing strips zich bevinden, denkt Google aan simpele markeringen op de weg, maar ook het scannen van een QR-code met informatie over de landing strip is in het patent opgenomen.

Om te weten waar de auto heen moet rijden vanaf die plek beschrijft het patent een manier voor de auto om via een internet adres op te zoeken waar staat op welke locatie de auto verwacht wordt.


Testprogramma
Google test al jaren uitgebreid met zelfrijdende auto’s en heeft ook al prototypes op de openbare weg rondrijden, uiteraard wel met een menselijke bestuurder aan boord voor de veiligheid.

Volgens het bedrijf zou een robot sneller kunnen reageren dan een mens, dus als de technologie geperfectioneerd wordt, zou dit in belangrijke mate kunnen bijdragen aan de verkeersveiligheid.

Overigens betekent het patent niet dat andere fabrikanten geen zelfrijdende auto meer zouden mogen ontwikkelen. Het patent heeft enkel betrekking op de technologie die het mogelijk maakt om te wisselen tussen menselijke besturing en autonoom rijden.


bron: Nu.nl

2 opmerkingen: