woensdag 15 februari 2012

'Rijden op zonnestroom is 20x goedkoper dan benzine'

Rijden op zonne-stroom is ruim 20 keer goedkoper dan rijden op benzine. Dat blijkt uit onderzoek van Mini-E en BMWActiveE-rijder Peder Norby. Hierbij heeft hij met name de directe brandstofkosten vergeleken.

Peder Norby vergeleek een niet al te zuinige benzineauto met een elektrische auto op zonne-stroom, gemeten over een periode van vijftig jaar. Per jaar hield Peder een gemiddelde kilometrage aan van ...





19.200 km. Overigens keek Peder alleen naar de verbruikskosten. De aanschaf van de auto en het onderhoud ervan is niet meegerekend. Hij ging bij de vergelijking uit van een benzineauto die 20 mijl rijdt op 1 'gallon' aan benzine. Dit is omgerekend ongeveer 1 op 9km. Peder: "Over een periode van vijftig jaar kost het rijden op benzine ongeveer 265.000 dollar (ruim 200.000 euro). Terwijl de kosten voor elektrisch rijden op zonne-stroom uitkomen op slechts 12.000 dollar (bijna 10.000 euro). Een gigantisch verschil!"

Kosten traditioneel opladen Elektrisch rijden op zonne-stroom is nog lang geen gemeengoed, ook niet in Nederland. Voorlopig zullen elektrisch rijders het vooral moeten doen met thuisladen via het stroomnet, publieke oplaadpunten en snelladers. Zolang deze stroom niet is opgewekt via zonne-energie liggen de kosten daarvan aanzienlijk hoger. Volgens verbruikscijfers op basis van UN/ECE Regulation 101 kost een Nissan Leaf 450 euro per 15.000 km. We gaan dan uit van elektriciteitskosten van 0,17 cent/km. Gemeten over 50 jaar en 975.000km komt dat neer 28.800 euro. Een stuk duurder dan rijden op zonne-energie, maar beduidend voordeliger dan rijden op benzine.

Toekomst
In diverse landen, zoals in Spanje en Portugal en Duitsland, wordt hard gewerkt aan een infrastructuur van zonnecentrales die wel goedkope zonnestroom gaat opleveren.

Bron oa: Zerauto.nl, Milieucentraal.nl

1 opmerking: