woensdag 2 november 2011

Car2go: 300 elektrische Smarts voor Amsterdam

Elektrische ambities heeft Amsterdam altijd al in overvloede gehad, maar tot nu toe bleef het bij wat relatief kleine initiatieven. Vandaag heeft de hoofdstad echter een grote stap gezet met de presentatie van het Car2go project. Hierdoor is Amsterdam namelijk in één klap 300 elektrische Smarts rijker.
Bij de lancering in de Beurs van Berlage blijkt dat Car2go in Amsterdam meer dan een lokale aangelegenheid is. Er zitten zelfs journalisten uit de Verenigde Staten tussen de toehoorders. Car2go is namelijk ook op het Amerikaanse continent actief. In Austin (Texas), San Diego en het Canadese Vancouver, om precies te zijn. In Europa startte het allemaal in het Duitse Ulm, waarna ook Hamburg volgde.

Car2go in Amsterdam is echter fundamenteel anders: in tegenstelling tot in de andere steden bestaat de vloot bij ons puur uit elektrische auto’s. Het gaat om maar liefst 300 Smart EV’s. De inzet van Car2go moet een belangrijke steen bijdragen aan het terugdringen van de uitstoot van schadelijke stoffen in Amsterdam, aldus wethouder Wiebes van Verkeer en Vervoer.

80 vierkante kilometer

Car2go is een initiatief dat in de eerste instantie geldt voor een gebied van ongeveer 80 vierkante kilometer, begrensd door de A10 (exclusief Amsterdam-Noord). Maar ook veelbezochte stadsdelen als IJburg en de gebieden rondom de Zuidas en Amsterdam Arena behoren tot de natuurlijke habitat van de Car2go-smart.

Hoe werkt het nu precies? Het start allemaal met een aannmelding via de site car2go.com. Via die site kun je een deelnemerspas of –sticker bestellen, die nodig is om toegang tot de auto's te krijgen. Via diezelfde site of via een speciale Car2go-app voor de smartphone kun je vervolgens zien waar de dichtstbijzijnde auto staat. Je kunt bovendien een specifieke auto vooraf per SMS of telefoon reserveren.

Door je lidmaatschapskaart voor een lezer achter de voorruit te houden, ontgrendel je de Smart EV. Starten gaat na invoeren van de pincode die je bij je reservering krijgt. Het beëindigen van de huurperiode kan overal in de 80 vierkante kilometer ‘Car2go-gebied’. Je mag met de auto dit gebied gewoon uitrijden, maar je kunt daarbuiten de huur niet beëindigen. De klok tikt dan dus gewoon door als je ‘m meeneemt en dus stijgt de huurprijs ook tot je de auto weer in Car2Go-gebied parkeeert.

Car2go-auto’s kunnen gratis parkeren op elke plek in het werkgebied van Car2go. Bovendien zijn er 36 speciaal aangewezen Car2go-parkeerplaatsen op QPark-locaties. Het opladen kan bij de ongeveer 200 laadpalen die er momenteel in Amsterdam zijn. Eind 2012 zijn er naar verwachting 1.000 laadpunten. Wie z’n auto na het rijden oplaadt, krijgt bonusminuten voor een volgende rit met een Car2go-Smart.

Inderdaad, minuten. Je betaalt namelijk niet per kilometer, maar per minuut. Eén minuut rijden kost 29 eurocent, een uur kost 12,90 euro. Het dagtarief is 39 euro per 24 uur. Wie z’n Car2go-auto even stilzet, bijvoorbeeld tijdens een lunch, betaalt 9 eurocent per minuut.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten